Basis horeca

Basis horeca

 

 

 

Grootkeukenmedewerker

Wil je later graag werken in een hotel, restaurant, bistro… ? Vind je het aangenaam om mensen te bedienen? Dan is de opleiding “Basis Horeca” echt wat voor jou! In deze opleiding maak je kennis met

  • Keukenmedewerker
  • Medewerker fastfood
  • Keukenmaterialen reinigen
  • Medewerker spoelkeuken
  • Medewerker kamerdienst
  • ...

Situering


De opleiding basis horeca wordt georganiseerd in de opleidingsfase van het BUSO OV3 binnen het domein van voeding en horeca.

De opleidingsduur bedraagt 2 jaar, waarvan kan worden afgeweken in functie van de individuele handelingsplanning van een jongere.

Opleidingsfase


Grootkeukenmedewerker

Het opleidingsprofiel voor de opleiding basis horeca is gebaseerd op de volgende beroepskwalificaties:

  • Beroepskwalificatie van keukenmedewerker.
  • Beroepskwalificatie van medewerker fastfood.
  • Beroepskwalificatie van medewerker spoelkeuken.
  • Beroepskwalificatie van medewerker kamerdienst

Tijdens de twee jaar durende opleidingsfase basis horeca leert men onder begeleiding:

  • Voorbereidende werkzaamheden en basisbereidingen uitvoeren in de keuken.
  • Eenvoudige warme en koude gerechten klaar te maken.
  • De vaat doen en het schoonmaken van oppervlakken, ruimtes en sanitair.
  • De zorg voor wasgoed.
  • Rekening houdend met de regelgeving in verband met hygiëne, (voedsel)veiligheid, milieu, kwaliteit en welzijn.

Vanaf schooljaar 2023-2024 kan je binnen onze school kiezen voor onderstaande beroepskwalificaties: medewerker fastfood, medewerker spoelkeuken of keukenmedewerker.

Kwalificatiefase


Grootkeukenmedewerker

 

In het 4de en 5de jaar zal je de reeds aangeleerde technieken inoefenen in een externe grootkeuken.

De leerlingen gaan regelmatig op verplaatsing. Dit kan zijn in een grootkeuken van een woon- of zorginstelling, een ziekenhuis, een broodjeszaak, een fast- foodrestaurant, grootkeuken van hotels, ...

Onder begeleiding oefenen de leerlingen bepaalde technieken in.

 

De leerling leert zowel individueel als in team te werken.

Stage


Vibso grootkeukenmedewerker

 

Op stage oefen je de technieken verder in. Dit kan in een grootkeuken binnen een woon- en zorginstelling , een ziekenhuis, een bedrijf, een school in je buurt,…

In het 4de jaar loop je 3 weken stage en in het 5de jaar 6 weken stage. Je mag voor een eerste keer ook jezelf presenteren.

Zo oefen je ook de vaardigheden om te solliciteren.

ABO & studiebewijzen


ABO VIBSO

Na de kwalificatiefase kan je nog een extra opleiding volgen bij ABO. Deze extra opleiding (1jaar) is de combinatie van twee praktijkdagen op school en drie dagen stage op de werkvloer.

Afhankelijk van het aantal verworven competenties behaalt de jongere het getuigschrift van :

  • Keukenhulp
  • Keukenmedewerker
  • Grootkeukenmedewerker