Basis hout

Basis hout

 

 

 

Werkplaatsschrijnwerker

 

Heb je interesse om creatief met hout te werken? Wil je ramen en deuren plaatsen, dakconstructies of andere houten constructies? Dan is de opleiding "Houtbewerker" echt wat voor jou!

Je leert er stap voor stap de manuele technieken aan vooraleer je ook de machinale technieken leert

 

Situering


In de bouwsector is men constant op zoek naar schrijnwerkers voor volgende activiteiten :

  • Plaatsen van ramen en deuren.
  • Plaatsen van dakconstructies.
  • Plaatsen van houten gevelbekledingen.
  • Maken en plaatsen van tuinhuizen en carports.
  • Maken en plaatsen van tuinschermen en tuinpoorten.
  • ...

Opleidingsfase


schrijnwerker

Na het eerste jaar kon je kiezen voor een opleiding die je het meeste aanspreekt. De basis van de opleiding leer je aan in het 2de en 3de jaar van je schoolloopbaan. Binnen de opleiding werkplaatsschrijnwerker worden verschillende houtsoorten en houtplaten verwerkt in functie van de opdracht.

De theorie blijft beperkt tot het strikt noodzakelijke. Steeds zijn er nieuwe technieken waarvoor er kennis en praktische vaardigheden verreist zijn.

Vandaar dat de opleiding aandacht besteedt aan praktische zaken die zeer dicht aanleunen met opdrachten die dagdagelijks op de werf moeten worden uitgevoerd.

Kwalificatiefase


schrijnwerker

 

In het 4de en 5de jaar vervolmaakt de leerling zich in de kwalificatiefase, waar de basisvaardigheden verder worden uitgediept en de modernste technieken, eigen aan de sector, worden aangeboden.

 

De leerling leert zowel individueel als in team te werken.

 

Stage


werkplaatsschrijnwerker

 

De technieken die je leerde op school kan je nu “ in het echt “ op de werkvloer uitoefenen om nog meer praktijkervaring op te doen.

In het 4de jaar loop je 3 weken stage en in het 5de jaar 6 weken stage. Je mag voor een eerste keer ook jezelf presenteren.

Zo oefen je ook de vaardigheden om te solliciteren.

ABO


ABO VIBSO

 

Na de kwalificatiefase kan je nog een extra opleiding volgen in ABO. Hier is het volgen van een gratis heftruckopleiding ook mogelijk.

Deze extra opleiding (1jaar) is de combinatie van twee dagen school (ASV en BGV) en drie dagen stage op de werkvloer.